Over ons

 

Een duurzame toekomst voor iedereen. We raken er steeds meer van doordrongen dat we daarvoor als samenleving het roer om moeten gooien. Grondstoffen raken op, extreme weersomstandigheden door de klimaatverandering ontwrichten steeds vaker ons dagelijkse leven. We zien om ons heen de natuur verschralen. Het moet en het kán anders. De sleutel? Die ligt wat ons betreft in een nieuwe manier van ondernemen. En welvaart voortaan definiëren als brede welvaart, in plaats van alleen financieel. Met onze praktijkgerichte onderzoeken willen wij in co-creatie met ondernemers, bedrijven & instellingen, docenten, studenten en onderzoekers helpen om deze transitie in een stroomversnelling te brengen.

 

Nieuw ondernemerschap gericht op menselijke en natuurlijke waarden

Nieuw ondernemerschap is voor ons: ondernemen op een manier die een bijdrage levert aan menselijke en natuurlijke waarden en die helpt om schade te herstellen. Maar liever nog te voorkómen. Bijvoorbeeld door anders te kijken naar grondstofgebruik in een productieproces, of door verantwoording in jaarverslagen niet meer alleen maar over geld te laten gaan. Onderzoek helpt om te ontdekken hoe het anders kan. In ons Centre of Expertise werken we daarbij in co-creatie met bedrijven, instellingen en ondernemende mensen uit de praktijk. Zo kunnen de uitkomsten van het onderzoek ook meteen praktisch toegepast worden.

Brede welvaart gaat over meer dan alleen geld

Voor een duurzame toekomst moeten we voortaan ook in andere termen gaan denken over welvaart: brede welvaart, in plaats van alleen financiële welvaart. Welvaart meten we op dit moment nog vooral als economische groei en financiële vooruitgang. Vooral in geld dus. Dat we daarvoor roofbouw op de aarde plegen en mensen uitbuiten, negeren we vaak maar liever. Om het tij te keren, moeten we onze welvaart veel breder gaan definiëren. Naast geld en spullen, ook in termen als gezondheid en welbevinden en de kwaliteit van de omgeving waarin allerlei verschillende mensen prettig leven. Brede welvaart is welvaart die voor iedereen bereikbaar is, altijd en overal. Met onze onderzoeken zoeken we in co-creatie met het werkveld naar manieren om dat mogelijk te maken.

 

Nieuwe generaties van innovatieve en ondernemende mensen

Als Centre of Expertise hebben we onze wortels in het onderwijs. Onderzoek zien wij dan ook als de manier bij uitstek om niet alleen onwijs te verrijken, maar ook een generatie kritisch denkende professionals op te leiden. Door studenten kennis te laten maken met onderzoeksresultaten én met de manier waarop die informatie is verkregen -onderbouwd en reproduceerbaar-, helpen we ze om uit te groeien tot innovatieve en ondernemende mensen. De duurzame generaties van de toekomst.

Praktijkgericht onderzoek vanuit lectoraten

Binnen het CoE Brede Welvaart en Nieuw Ondernemerschap doen we praktijkgericht onderzoek vanuit vier lectoraten: Improving BusinessNew MarketingSustainable Finance and Accounting en Economy as a Common. Hier werken lectoren, (docent-)onderzoekers, projectmanagers en hun supportteam iedere dag aan vernieuwend, experimenteel en actiegericht onderzoek, dat we gebruiken om verbinding te maken met de mensen en de wereld om ons heen. Maar we schrikken er ook niet voor terug om regelmatig lastige vragen te stellen als dat helpt om het maatschappelijke debat op gang te brengen.

 

Meer weten?

Ons praktijkgerichte onderzoek startte bij Avans Hogeschool in 2014 als het Expertisecentrum Sustainable Business. In dit expertisecentrum lag de focus op duurzaam ondernemen. Naarmate het expertisecentrum groeide, groeide ook het besef dat voor duurzaam ondernemen in feite een systeemverandering nodig is. Lees meer over onze achtergrond.

De lectoraten vormen het kloppend hart van CoE BWNO. De onderzoeken worden uitgevoerd door onze lectoren, associate lectoren, senior onderzoekers en docent-onderzoekers. Daarbij worden zij  ondersteund door onze directeur, projectleiders, management assistentes, studenten, communicatieprofessionals en subsidieadviseurs. Bevlogen mensen met een ondernemende en onderzoekende geest en hun blik gericht op de toekomst. Maak kennis met ons team.

Ben je benieuwd naar hoe we met jou en/of jouw organisatie samen iets kunnen betekenen voor een duurzame toekomst? We gaan graag met je in gesprek.

Ik neem contact op!

De symboliek achter ons logo

Onderwijs, bedrijfsleven, natuurlijke omgeving, overheid en publieke samenleving: ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden als het gaat om kennis ontwikkelen. Daarom baseerden wij ons logo op het quintuple helix-model voor innovatie.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.