Hoe kun je ondernemend bezig zijn en tegelijkertijd bijdragen aan oplossingen voor urgente maatschappelijke vraagstukken die ons bedreigen? Zoals de opwarming van de aarde, verlies van biodiversiteit en uitputting van grondstoffen en mensen. Als CoE BWNO zoeken we samen met ondernemende mensen naar het antwoord op die vraag. Of je nu een eigen bedrijf hebt, in loondienst werkt, als vrijwilliger actief bent of iets anders doet: iedereen die de motivatie heeft om ergens actie in te nemen, is wat ons betreft een ondernemend mens. Ondernemende mensen kunnen veranderingen teweeg brengen. Het aanjagen van de verbeeldingskracht is daarin wat ons betreft de sleutel: daarmee kunnen we bestaande patronen doorbreken en ons economisch kompas herijken. Bijvoorbeeld door samen met ons te onderzoeken hoe katoenvezel langer kan meegaan en meerdere keren een productlevenscyclus kan meemaken door herbruikt te worden in verschillend producten, of hoe 20- tot 35-jarigen geactiveerd kunnen worden voor innovatieve buurtprojecten. Samen vergaren we kennis en passen we die direct toe in de praktijk. Daarmee maken we direct een verschil in onze koers naar brede welvaart.

Wat is brede welvaart?

Welvaart meten we nu nog vooral als economische groei en financiële vooruitgang. Inzet van grondstoffen en mensen wordt hierbij als onvermijdelijk gezien en van uitputting en uitbuiting kijken we liever weg. Maar de aarde en de maatschappij bereiken hun grenzen. Daarom is een transitie naar brede welvaart noodzakelijk.

Brede welvaart is welvaart die méér dan alleen financieel is. Brede welvaart gaat ook over aspecten als onderwijs, gezondheid en een prettig leefmilieu. Leven in brede welvaart betekent bovendien dat iedereen, nu en in de toekomst, de mogelijkheid heeft die welvaart voor zichzelf waar te maken. Daar is nieuw ondernemerschap voor nodig: ondernemerschap dat een bijdrage levert aan menselijke en natuurlijke waarden en dat zich inspant om schade te herstellen maar liever nog voorkómen. De transitie naar brede welvaart vraagt om een andere manier van kijken, om andere kennis en inzichten. Ook voor ondernemers.

Wat doen we voor (en met) ondernemende mensen?

Samen met ondernemende mensen willen we een verschil maken in de samenleving. Hoe we dit doen? Door praktijkgericht onderzoek uit te voeren. Concreet werken we samen door:

  • Partnerschappen te sluiten waarin kennis en praktijkervaring gedeeld worden;
  • Met elkaar bekijken waar veranderingen voor ondernemingen bijdragen aan meervoudige waardecreatie en het meeste impact hebben op brede welvaart;
  • Samen te verkennen wat het beste plan van aanpak is en welke partners nodig zijn om mee samen te werken;
  • Gezamenlijk onderzoek uit te voeren naar een specifiek onderwerp op projectbasis;
  • Bedrijven te ondersteunen met het bieden van kennis en kunde van docenten en studenten van aangesloten opleidingen van Avans Hogeschool

Alles wat we doen, doen we in co-creatie. We gaan met elkaar in gesprek, verkennen wat we voor elkaar zouden kunnen betekenen en gaan, bij een ‘match’, met elkaar aan de slag.

Ook aan de slag?

Wil je aan de slag met de nieuwe vorm van ondernemen en een impact maken in de samenleving? Loop je ergens tegenaan of ben je benieuwd naar meer informatie? Vul dan het contactformulier in door op de onderstaande knop te drukken.

Ik wil aan de slag!

Heeft jouw bedrijf al de eerste stappen gezet richting duurzaam ondernemen en wil je meer weten over een partnerschap met CoE BWNO? Ga dan naar onze informatie voor bedrijven en instellingen.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.