Lector Economy as a Common
Godelieve is sinds 2018 Lector Economy as a Common bij Avans. Zij vraagt zich af hoe we ons economisch systeem dat geworteld is in nemen (Taking) kunnen ontwikkelen naar een economie van zorgen voor (Care Taking). Kunnen we alternatieve verhalen maken, andere spelregels voorstellen en uitproberen en uitzoeken hoe we zelf moeten veranderen om mee te doen in een economie die zorgt voor al het leven op aarde.Wat haar kenmerkt is de liefde voor het werken in de driehoek onderzoek, praktijk en kunst. Dat is de rode draad in haar leven, opleidingen en werk.
Loopbaan
Godelieve studeerde dans, antropologie en communicatiewetenschap. Zij specialiseerde zich in organisatie- en ondernemende principes die leiden tot eerlijk en volhoudbaar ondernemerschap. In 2016 promoveerde Godelieve aan de Universiteit van Zuid-Afrika. Op zoek naar de economie van de toekomst onderzocht zij wereldwijd ondernemers die kiezen voor een bedrijfsdoelstelling, organisatievorm en businessmodel waarin winst een middel is om duurzame en sociale impact te realiseren.
Godelieve werkte jarenlang als consultant, onderzoeker en maker samen met gevestigde bedrijven zoals de Rabobank, DSM, Wageningen University & Research, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en met voorlopers als Utrecht Community voor pioniers, Enviu, Festival sur Le Niger en Stichting DOEN.
Godelieve is curator bij de Future of Work foundation, co-founder van de Wire Group – Venturing for Impact, bestuurslid van Plaatsen Nederland, associate director van het Pari Center in Italië en onderzoeker en maker in residence bij Rabo Art Lab. Haar onderzoek is te herkennen aan een combinatie van doen, denken en imaginatie. Want de weg naar een nieuwe economie vraagt om een combinatie van toepasbare kennis en tools aan de ene kant en beeldende verhalen over nieuwe uitgangspunten aan de andere kant.
Expertise
Godelieve is expert op het gebied van denkramen en tools voor een nieuwe economie. Voorbeelden daarvan zijn hybride businessmodellen waarin profit en non-profit elkaar versterken en meervoudige waarde creëren. Fluïde organisatievormen, zoals betekenisvolle tijdelijke werkgemeenschappen, die op een ondernemende manier maatschappelijke vraagstukken oplossen. En manieren om de sustainable development goals in de praktijk te brengen.
Onderzoek
Godelieve laat aan de hand van verhalen en beelden zien hoe nieuwe economische uitgangspunten kunnen werken. Zo maakte zij de films: STRAF, The Devil’s Avocado en Economy or: How I learned to stop worrying and love growth; de podcast series: o.a. (Ver)Ander Onderzoek, De Tussenruimte, Van Wie is Zeeland? en Met Andere Ogen; maakt en speelt voorstellingen: Utopia van beginners, On the origine of things en Dominique een jaar later. Zij schrijft artikelen, blogs en verhalen.
Lectorale rede
Beluister de lectorale rede van Godelieve Spaas en kom meer te weten over haar onderzoek. Godelieve maakte ook een podcast-serie naar aanleiding van haar lectorale reden.
Nevenfuncties
Naast haar rol als lector bij het Centre of Expertise Brede Welvaart en Nieuw Ondernemerschap vervult Godelieve nog diverse andere functies. En in de afgelopen 4 jaar gaf ze meer dan 40 lezingen, speelde ze 3 verschillende voorstellingen op verschillende podia en gaf ze meerdere interviews voor pers en andere organisaties. Een bloemlezing daaruit.
Pers
In 2022
- Wat als er niet meer gespeculeerd mag worden met voedsel? De Nieuwe Wereld, BNR
- Solidariteit, ondernemerschap of allebei? ‘The commons’ kennen meer rijkdom dan tragedie. Red Pers. Perez
- Serie Rem en Vloed: Economie, Omroep Zeeland
- Dit salaris ben ik waard. Financieel dagblad (z.d.)
- Leaders in Progress De podcast over vrouwen die aan het roer staan van maatschappelijke verandering. Buzz Women
Beleidsadvisering
- Expertbijdrage nieuwe economie: Hollands Spoor meeting, Strategieberaad rijksbreed en WRR, thema: De geopolitiek van voedsel
- Provincie Zeeland: nieuwe vormen van (grond) eigendom: van wie is Zeeland
- Provincie Zeeland Kennis alliantie eigendom : nieuwe vormen van Kennis ontwikkeling: van wie is Kennis?
Voorstellingen en dialoog
- De film Straf werd onderneem vertoont op (film)festivals in Korea, De VS, Helsinki en wat als installatie te zien in de KLICK off van Future of work in Willem II. Daarnaast werd de film vertoond bij allerlei organisaties (o.a. KNAB en andere bedrijven, bibliotheken, verschillende hogescholen).
- De voorstelling Utopia voor beginners werd gespeeld bij Avans, het grootste kennisfestival van het noorden, Rijkswaterstaat, Het Maerlandt college, theater van de Verbeelding Amsterdam, Creativity World Forum, Het Depot van Boijmans van Beuningen en in het van Abbe Museum.
- De voorstelling: Dominique één jaar later, werd gespeeld tijdens de première van Straf in NatLab en tijdens de opening van de Future of Work Kick off tentoonstelling in Willem Twee.
- De dialoog/podcast De Tussenruimte Life deed ik in het Stedelijk museum Amsterdam en in Willem Twee Den Bosch. Voor 2023 staan vier nieuwe dialogen gepland.
- De voorstelling: On the origine of things (onderdeel van het programma in ontwikkeling: Exchange samen met The100 Hands) speelde ik tijdens het Jarl festival in Amsterdam
Panels en lezingen
Ze zat in panels en gaf lezingen bij onder meer de Dutch Designweek, Pakhuis de Zwijger, Vrije Universiteit Divosa reeks, Wageningen University, Fontys Hogeschool voor de kunsten, Het Groene Brein.
Bestuur en advies functies
- Bestuurder Herenboeren Nederland
- Bestuurder Plaatsen Nederland
- Curator Future of Work platform en festival
- Advisor World Ethic Forum Zwitserland
- Bestuurder en associate director Pari Center Italië
Wat Godelieve drijft in haar werk