Docent-onderzoeker

Functie
Docent-onderzoeker
Telefoon

Lidwien Jacobs is docent-onderzoeker bij het lectoraat Sustainable Strategy and Innovation. Ze verdiept zich in sleutelfactoren in businessmodellen voor circulaire economie, met name in de bouw.

 

Loopbaan

Lidwien studeerde Psychologie van Arbeid en Organisatie en Communicatiewetenschappen in Nijmegen, deed de lerarenopleiding Maatschappijleer en  rondde de vakopleiding Meubelmaken-gezel af. Vanuit die mix tussen de sociale wetenschappen en technisch-ambachtelijke kennis bleef de loopbaan tegelijkertijd een leerschool.

Via een 2,5 jarig traineeship werd Lidwien consultant en praktijkonderzoeker bij GITP. Vervolgens werkte zijn in het buitenland. Via personeel- en organisatieontwikkeling plus marketing- en  assortimentsontwikkeling werd zij businessmanager bij fabrikant Atag. Dat bedrijf was zijn tijd ver vooruit met zaken zoals aandeelhouderschap voor alle medewerkers, lokale positieve impact en cradle-to-cradle productontwerp. Ze bekleedde diverse lijnfuncties. Op technisch gebied bleef zij tot op heden breed geïnformeerd.

Sinds 1997 is Lidwien als docent bedrijfskunde en onderwijsontwikkelaar verbonden aan Avans Hogeschool bij de Academie voor Waardecreatie en Ondernemerschap. Zij realiseerde met haar teams enkele Avansbrede programma’s zoals het programma voor studiesucces en binding, het Avans honoursprogramma Chance en het programma Extra.

 

Expertise

De expertise  van Lidwien ligt in het doorgronden van businessmodellen tegen het licht van meervoudige waardecreatie en het onderzoeken van de true cost. Ze richt zich op realisatie, ook in de complexe organisatiecontext van een groot ‘corporate’ en verricht daarbij praktijkonderzoek. Als ontwikkelaar richt zij zich op projectontwerp en concepttesting van ontwerpen die opschaalbaar moeten zijn tot een grote omvang.

In aansluiting op een duurzame samenleving heeft ze zich onlangs verdiept in sociaal ondernemerschap en in gedragspsychologie. Nu keert ze terug naar de technische discipline en doet dat in de context van de bouw. Op dit moment bestudeert ze het specialisme materiaal-verbindingen voor losneembaar bouwen. Sinds kort woont ze tussen natuurgebieden en zodoende onderzoekt ze privé het fenomeen ecologisch tuinieren.

 

Onderzoek

Lidwien participeert in onderzoek naar de operationalisering en opschaling van aspecten van de circulaire economie in de bouw in project Circular Bio-based Construction Industry (CBCI). Verder verricht ze actieonderzoek binnen de context van de implementatie van Sustainable Development Goals (SDGs) in onderwijs.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.