Continu Verbeteren in een internationale context

In dit project onderzoeken we de invloed van cultuurverschillen op de factoren die zorgen voor een succesvolle toepassing van een verbeterprogramma in organisaties in een internationale context.

Looptijd
februari 2022 t/m februari 2024
Lectoraat

Verbeterprogramma’s zoals Lean en Six Sigma worden veelal succesvol ingezet om bestaande bedrijfsprocessen te verbeteren en verspillingen te elimineren. Succesverhalen tonen aan dat deze verbeterprogramma’s kunnen leiden tot betere resultaten voor people, planet en profit. Naarmate de bedrijfsvoering globaliseert, wordt het moeilijker voor bedrijven om met een uniforme toepassing van verbeterprogramma’s in verschillende landen dezelfde successen te behalen.

 

Het onderzoek

We onderzoeken eerst de succesfactoren van Continu Verbeteren in Nederland door middel van de Q-methodologie. Deelnemers rangschikken op basis van hun ervaring uitspraken over de succesfactoren van Lean Six Sigma. We zoeken naar patronen en proberen deze te verklaren op basis van respondent, bedrijf, of implementatiekenmerken.

Vervolgens breiden we het onderzoek uit door hetzelfde Q-methodologie interview af te nemen bij deelnemers binnen hetzelfde bedrijf, maar in verschillende landen. En we bekijken of de patronen te herleiden zijn naar organisatiekenmerken of cultuurkenmerken.

 

Onderwijscasussen

Onze bevindingen worden gebruikt om casussen voor het onderwijs te ontwikkelen en om bedrijven die met deze problematiek worstelen op weg te helpen naar een succesvolle implementatie.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.