Milieuwinst door hergebruik banden in Oosterhout

Met het project ‘Circulariteit in banden Oosterhout’ vonden onderzoekers van ons Centre of Expertise samen met de gemeente Oosterhout een relatief eenvoudige manier voor gemeenten om milieuwinst te behalen, namelijk door fietsbanden en minicontainerbanden te hergebruiken in plaats van te verbranden

Publicatiedatum
27 juni 2023

In Nederland worden nog steeds een aantal rubberafvalstoffen verbrand. Dit was voor de gemeente Oosterhout en CoE BWNO de aanleiding om samen met partijen in de keten te onderzoeken hoe circulariteit in banden kan worden verbeterd. In de gemeente Oosterhout is een aanzienlijke milieuwinst behaald door fietsbanden en minicontainerbanden te hergebruiken in plaats van deze te verbranden. Ook het watergebruik van de gemeente werd door deze nieuwe manier van verminderd.

De onderzoekers van ons CoE en de gemeente Oosterhout pleiten ervoor om retoursystemen van fietsbanden te bevorderen en gebruik van gerecyclede producten (zoals rubber en plastic) verplicht te stellen bij aanbestedingen. Daarmee wordt alleen al door de maatregel in Oosterhout toe te passen, jaarlijks maar liefst 10.000 banden, 20.000 kg CO2 en 7.500 m3 water bespaard. De besparingen kosten weinig moeite en leveren veel op.

Mitchell Droog, de docent-onderzoeker die namens BWNO het onderzoek uitvoerde, vertelt: “Het is mooi om te zien dat we op deze manier, vanuit ons praktijkgericht onderzoek en in co-creatie met de gemeente en studenten, écht het verschil maken met en in de gemeente Oosterhout. En dat we laten zien dat het wel degelijk mogelijk is om de transitie naar een circulaire economie te versnellen. Het is een voorbeeld dat naadloos aansluit op het Uitvoeringsprogramma Circulaire Economie van de Rijksoverheid.” Het project is gerealiseerd door de gemeente Oosterhout, de Centres of Expertise BWNO en MNEXT (voorheen Centre of Expertise Biobased Economy) en werd mede mogelijk gemaakt door Regio West-Brabant en RIVO.

Meer weten over dit project?

Lees het digitale magazine of neem contact met ons op.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.